Przede wszystkim należy jeść dla dwojga a nie za dwoje!
W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie energetyczne NIE ZMIENIA SIĘ.
W drugim trymestrze zapotrzebowanie energetyczne wzrasta tylko o 260 kcal! Czyli bardzo niewiele.
W trzecim trymestrze zapotrzebowanie energetyczne najbardziej wzrasta i zwiększa się o 475 kcal w stosunku do odżywiania sprzed ciąży.
Przyszła
mama powinna odżywiać się racjonalnie tzn. że jej dieta powinna być:
a. Zbilansowana pod względem energetycznym
b. Zrównoważenie wartości odżywczej
c. Zachowanie właściwych proporcji między składnikami odżywczej
d. Właściwy tryb żywienie
e. Urozmaicenie
Dieta przyszłej mamy powinna być:
Urozmaicona, - posiłki muszą dostarczać wszystkich składników odżywczych oraz zawierać różne produkty z każdej bądź większości grup produktów; powinny być kolorowe i różnorodne, smaczne i pachnące, zachęcające do jedzenia
Urozmaicona, - posiłki muszą dostarczać wszystkich składników odżywczych oraz zawierać różne produkty z każdej bądź większości grup produktów; powinny być kolorowe i różnorodne, smaczne i pachnące, zachęcające do jedzenia
Uregulowana - spożywania
posiłków; należy je spożywać codziennie, mniej więcej o podobnych porach i w
ciągu dnia powinno być około 3 – 5 godzin przerwy między posiłkami
Umiarkowana (w
jedzeniu i piciu) = szczególnie jeśli chodzi o produkty z dużą
zawartością tłuszczów oraz cukrów prostych; należy jeść tyle ile trzeba a nie
tyle na ile ma się ochotę gdyż nadmiar kalorii będzie prowadził do nadwagi i
otyłości
Należy spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia.
Uprawianie
(sportu) = prawidłowa dieta to tylko część „zdrowego stylu życia”; ważny jest
jakikolwiek ruch, lepiej krótszy ale regularny niż jednokrotny duży wysiłek
fizyczny.
Uśmiechnij
się! = uśmiech jest ważną częścią naszego życia, uśmiechając się nawet na siłę
powodujemy w organizmie wzrost wydzielania hormonów szczęścia i dzięki temu
lepiej się czujemy, nasz organizm pracuje na wyższych obrotach
Unikać :
- przejadania się oraz spozywania większych ilości produktów i potraw ciężkostrawnych, zawierających dużą ilość tłuszczów i węglowodanów; tłustych serów, mięsa, wędlin, ryb w oleju, cukru słodyczy, jasnego pieczywa, Słodycze zastąp świeżymi i suszonymi owocami
-zywności przetworzonej , zawierającej subst. dodatkowe ( subst. konserwujące, sztuczne aromaty, barwniki jak np.; słodkie napoje gazowane, koncentraty zup, różnego rodzaju konserwy)
-nadmiernej ilości soli
-ostrych przypraw ( tj. musztarda, ostra czerwona papryka, pieprz Cayenne) i marynat
-mocnej kawy i herbaty
-piwa i napojów alkoholowych
-stosowania diet odchudzających!
- przejadania się oraz spozywania większych ilości produktów i potraw ciężkostrawnych, zawierających dużą ilość tłuszczów i węglowodanów; tłustych serów, mięsa, wędlin, ryb w oleju, cukru słodyczy, jasnego pieczywa, Słodycze zastąp świeżymi i suszonymi owocami
-zywności przetworzonej , zawierającej subst. dodatkowe ( subst. konserwujące, sztuczne aromaty, barwniki jak np.; słodkie napoje gazowane, koncentraty zup, różnego rodzaju konserwy)
-nadmiernej ilości soli
-ostrych przypraw ( tj. musztarda, ostra czerwona papryka, pieprz Cayenne) i marynat
-mocnej kawy i herbaty
-piwa i napojów alkoholowych
-stosowania diet odchudzających!
Nie wolno jeść : surowego, niedogotowanego lub niedopieczonego
mięsa ( tatar, krwisty befsztyk) które może być przyczyną zakażenia np.;
toksoplazmozą
-nieprawidłowo przechowywanych serów pleśniowych i miękkich typu feta czy camembert – mogą być przyczyną zakażeń w Twojego dziecka ( np. Listerioza)
- surowych owoców morza i ryb ( sushi , ostrygi) mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów
-ryb złowionych przez wędkarza w zanieczyszczonych wodach
-surowych jaj i niepasteryzowanego mleka
Suplementacja żywienia:
-nieprawidłowo przechowywanych serów pleśniowych i miękkich typu feta czy camembert – mogą być przyczyną zakażeń w Twojego dziecka ( np. Listerioza)
- surowych owoców morza i ryb ( sushi , ostrygi) mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów
-ryb złowionych przez wędkarza w zanieczyszczonych wodach
-surowych jaj i niepasteryzowanego mleka
Suplementacja żywienia:
-kobiety stosujące ubogą dietę lub należących do kategorii wysokiego ryzyka
niedoborów żywieniowych
-kobiet będących całkowitymi wegetariankami
-kobiet poniżej 25r. życia, które spożywają mniej niż 600 mg Ca
-kobiet, których pożywienia zawiera małą ilość Wit. D oraz minimalnie są eksponowane na promienie słoneczne
-kobiet będących całkowitymi wegetariankami
-kobiet poniżej 25r. życia, które spożywają mniej niż 600 mg Ca
-kobiet, których pożywienia zawiera małą ilość Wit. D oraz minimalnie są eksponowane na promienie słoneczne
- Dawka – 0,4mg kwasu foliowego na
dobę w diecie czy tez jako suplementację ----Zwiększenie dawki kwasu foliowego powinno być wyprzedzone na 3 miesiące
przed planowaną ciążą! Naturalnie występuje w : zielonej sałacie, soi, bobie,
zielonym grochu, brokułach, pomidorach, jajach, prod. Z pełnego ziarna, a także
w soku pomarańczowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz