sobota, 10 stycznia 2015

Odżywianie w ciąży

Jak należy odżywiać się w ciąży?
Przede wszystkim należy jeść dla dwojga a nie za dwoje!

W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie energetyczne NIE ZMIENIA SIĘ.
W drugim trymestrze zapotrzebowanie energetyczne wzrasta tylko o 260 kcal! Czyli bardzo niewiele.
W trzecim trymestrze zapotrzebowanie energetyczne najbardziej wzrasta i zwiększa się o 475 kcal w stosunku do odżywiania sprzed ciąży.




                      Przyszła mama powinna odżywiać się racjonalnie tzn. że jej dieta powinna być:  
a.      Zbilansowana pod względem energetycznym    
b.      Zrównoważenie wartości odżywczej  
c.      Zachowanie właściwych proporcji między składnikami odżywczej 
d.      Właściwy tryb żywienie
e.      Urozmaicenie

Dieta przyszłej mamy powinna być:
Urozmaicona, posiłki muszą dostarczać wszystkich składników odżywczych oraz zawierać różne produkty z każdej bądź większości grup produktów; powinny być kolorowe i różnorodne, smaczne i pachnące, zachęcające do jedzenia
 Uregulowanaspożywania posiłków; należy je spożywać codziennie, mniej więcej o podobnych porach i w ciągu dnia powinno być około 3 – 5 godzin przerwy między posiłkami
 Umiarkowana (w jedzeniu i piciu) = szczególnie jeśli chodzi o produkty z dużą zawartością tłuszczów oraz cukrów prostych; należy jeść tyle ile trzeba a nie tyle na ile ma się ochotę gdyż nadmiar kalorii będzie prowadził do nadwagi i otyłości
Należy spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia.
 Uprawianie (sportu) = prawidłowa dieta to tylko część „zdrowego stylu życia”; ważny jest jakikolwiek ruch, lepiej krótszy ale regularny niż jednokrotny duży wysiłek fizyczny.
Uśmiechnij się! = uśmiech jest ważną częścią naszego życia, uśmiechając się nawet na siłę powodujemy w organizmie wzrost wydzielania hormonów szczęścia i dzięki temu lepiej się czujemy, nasz organizm pracuje na wyższych obrotach

Unikać :
- przejadania się oraz spozywania większych ilości produktów i potraw ciężkostrawnych, zawierających dużą ilość tłuszczów i węglowodanów; tłustych serów, mięsa, wędlin, ryb w oleju, cukru słodyczy, jasnego pieczywa, Słodycze zastąp świeżymi i suszonymi owocami
-zywności przetworzonej , zawierającej subst. dodatkowe ( subst. konserwujące, sztuczne aromaty, barwniki jak np.; słodkie napoje gazowane, koncentraty zup, różnego rodzaju konserwy)
-nadmiernej ilości soli
-ostrych przypraw ( tj. musztarda, ostra czerwona papryka, pieprz Cayenne) i marynat
-mocnej kawy i herbaty
-piwa i napojów alkoholowych
-stosowania diet odchudzających!

Nie wolno jeść : surowego, niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa ( tatar, krwisty befsztyk) które może być przyczyną zakażenia np.; toksoplazmozą
-nieprawidłowo przechowywanych serów pleśniowych i miękkich typu feta czy camembert – mogą być przyczyną zakażeń w Twojego dziecka ( np. Listerioza)
- surowych owoców morza i ryb ( sushi , ostrygi) mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów
-ryb złowionych przez wędkarza w zanieczyszczonych wodach
-surowych jaj i niepasteryzowanego mleka

Suplementacja żywienia:
-kobiety stosujące ubogą dietę lub należących do kategorii wysokiego ryzyka niedoborów żywieniowych
-kobiet będących całkowitymi wegetariankami
-kobiet poniżej 25r. życia, które spożywają mniej niż 600 mg Ca
-kobiet, których pożywienia zawiera małą ilość Wit. D oraz minimalnie są eksponowane na promienie słoneczne


- Dawka – 0,4mg kwasu foliowego na dobę w diecie czy tez jako suplementację ----Zwiększenie dawki kwasu foliowego powinno być wyprzedzone na 3 miesiące przed planowaną ciążą! Naturalnie występuje w : zielonej sałacie, soi, bobie, zielonym grochu, brokułach, pomidorach, jajach, prod. Z pełnego ziarna, a także w soku pomarańczowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz