Planuję ciążę i co dalej?
Pewnie wiele z was zastanawia się jak należy przygotować swoje ciało do ciąży?
Czy odżywianie przed ciążą ma znaczenie dla naszego przyszłego dziecka?
Jak zmniejszyć ryzyko niepowodzenia ciąży?
Jak zwiększyć swoją płodność?
Czy odżywianie przed ciążą ma znaczenie dla naszego przyszłego dziecka?
Jak zmniejszyć ryzyko niepowodzenia ciąży?
Jak zwiększyć swoją płodność?
Postaram się odpowiedzieć na te pytania
Ciąża jest okresem, w
którym sposób
odżywiana się kobiety
jest bardzo istotny.
Ma on bowiem wpływ na
przebieg ciąży,
rozwój i wzrastanie
płodu, a nawet stan
dziecka po porodzie, w
okresie dzieciństwa
czy też w wieku
dorosłym
Przygotowania do zajścia w ciążę powinny
obejmować:
} Poznanie
przebiegu cyklu miesiączkowego.
} Zdrowy
tryb życia.
} Unormowanie
masy ciała.
} Zażywanie
kwasu foliowego.
} Unikanie
zakażeń.
} Wizyty
u lekarzy specjalistów: ginekologa i stomatologa.
} Wykonanie
podstawowych badań
Kobiety planujące macierzyństwo powinny znać zasady
właściwego odżywiania się.
Szczególnie powinny zwrócić uwagę na:
} stosunek
tłuszczów jednonienasyconych do trans w diecie
} spożycie
białka, węglowodanów, nabiału
} ilość
żelaza w diecie, jak również jodu, cynku
} dodatkowa
suplementacja witamin, szczególnie kwas foliowy
} wskaźnik
masy ciała (BMI)
} aktywność
fizyczną
Badania naukowe dowodzą, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe
i styl życia zwiększają ryzyko wystąpienia niepłodności z powodu zaburzeń
owulacji aż do 80%.
Spożywając produkty i składniki dopasowane specjalnie do
naszego organizmu możemy w znaczny sposób wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie
naszego układu rozrodczego.
Stan zdrowia ma znaczny wpływ na płodność, zarówno kobiety
jak i mężczyzny, a tym samym może przesądzać o możliwości zajścia w ciążę.
Wszelkie zaniedbania chorobowe (np. nieleczone zęby) i
nieleczone choroby przewlekłe (np. nadciśnienie, cukrzyca) mogą być przyczyną
problemów z zajściem w ciążę.
Pod wpływem produktów spożywczych, w tym zwłaszcza tych
zawierających konserwanty, hormony, sterydy, antybiotyki czy barwniki, w
organizmie zaburzona zostaje funkcja tarczycy, podwzgórza, przysadki
mózgowej, nadnerczy, jajników, ale także jąder u mężczyzn. Z tego względu
na etapie planowania dzieci oboje rodzice powinni szczególnie zadbać o swoje
zdrowie.
Nieprawidłowe żywienie w ciąży może być przyczyną takich
powikłań jak:
} Poronienie
} Poród
przedwczesny
} Zaśniad
groniasty
} Niedokrwistość
megaloblastyczna
} Wady
cewy nerwowej
} Wole
tarczycy
} Kretynizm
(wrodzony zespół niedoboru jodu)
} FAS
(alkoholowy zespół płodowy)
Masa ciała
} Otyłość
sprzyja częstszym powikłaniom, a przyszłe mamy czują się w ciąży bardziej
ociężałe, mniej wydolne i szybko się męczą. Mają również większe trudności
podczas porodu.
} Niedowaga
u kobiet także nie jest wskazana. Wiąże się z ryzykiem urodzenia dziecka z
niską masą i wpływa negatywnie na jego dalszy rozwój. Dzieci niedożywione
częściej zapadają na takie schorzenia, jak: nadciśnienie tętnicze, choroba
wieńcowa czy cukrzyca.
Niektóre badania wykazują, że wskaźniki BMI matki wskazujące
na niedowagę lub nadwagę, są związane ze zwiększonym ryzykiem porodów
przedwczesnych oraz urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową (zbyt małą do
wieku płodowego).
Kobiety, które miały przed ciążą lub w okresie ciąży nadwagę lub były otyłe
z większym prawdopodobieństwem narażone są na:
} urodzenie
dziecka o większej masie.
} Wzrasta
ponadto ryzyko makrosomii płodu,
} Wewnątrzmacicznego
obumarcia płodu
} czy
też ukończenie ciąży drogą cięcia cesarskiego
Dla kobiety ciężarnej i jej rozwijającego się dziecka
niebezpieczne są zarówno ilościowe jaki i jakościowe niedobory żywieniowe.
Prawidłowa dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na
witaminy i składniki mineralne.
Jednak w okresie ciąży i laktacji zmienia się
zapotrzebowanie na makro i mikroelementy, których właściwa podaż przyczynia się
do prawidłowego wewnątrzmacicznego rozwoju i wzrostu płodu jak i zachowania
zdrowia kobiety ciężarnej. W wielu przypadkach dieta jest niewystarczająca by
pokryć zapotrzebowanie na makro i mikroelementy, należy wówczas rozważyć
włączenie suplementacji preparatami multiwitaminowymi
Zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego:
} Jednym
z najistotniejszych zaleceń jest suplementacja kwasu foliowego w
okresie prekoncepcyjnym: zalecana dawka to 0,4 miligrama na dobę. Suplementacje
należy rozpocząć min 3 miesiące przed planowanym poczęciem i kontynuować w I i
II trymestrze ciąży.
} Przed
oraz w czasie ciąży zaleca się szczególnie zwiększenie ilości kwasu foliowego,
ze względu na zapobieganie wadom cewy nerwowej, obejmującym między innymi
bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuchlinę oponowo-rdzeniową lub przepuchlinę
potyliczną mózgu
Kwas foliowy – rola:
Koenzym
w:
} Biosyntezie nukleotydów purynowych i
pirymidynowych, konieczne do podziałów komórkowych
} Desaturacja i hydroksylacja
długołańcuchowych kwasów tłuszczowych w mózgu
} Przemiany aminokwasów
} Transfer jednowęglowych jednostek z seryny,
stanowi ich główne źródło w metabolizmie
} Konwersja homocysteiny do metioniny stanowi
główne źródło metioniny dla syntezy S-adenozylometioniny, ważnego związku
metylującego (wytworzenie i utrzymywanie odpowiedniej specyfikacji tkankowej)
*jak widzimy na powyższym schemacie, rozwój cewy nerwowej
zachodzi w 3-4 tygodniu życia płodowego. Bardzo często kobiety nie wiedzą wtedy
jeszcze, że są w ciąży. Dlatego tak ważne jest odpowiednie spożycie kwasu
foliowego bądź suplementacja jeśli planujemy macierzyństwo.
Wiele osób jest przeciwne suplementom diety, jednakże wady
cewy nerwowej są tak straszne, że lekarze ginekolodzy, położne i dietetycy „zabezpieczają
się” i pacjentki i na wszelki wypadek doradzają suplementację kwasem foliowym,
najlepiej jeszcze przed planowaną ciążą, a jeśli nie planowałaś ciąży zacznij
suplementację kwasem foliowym najszybciej jak się da.
małomózgowie
bezmózgowie
przepuchlina oponowo-rdzeniowa
Wady wrodzone układu nerwowego
to druga co do
częstości
przyczyna zgonów
niemowląt
z powodu wad wrodzonych
Pamiętajcie!
Dawka –
0,4mg kwasu foliowego na dobę w diecie lub suplementację
} Zwiększenie
dawki kwasu foliowego powinno być wyprzedzone na 3 miesiące przed planowaną
ciążą (także u ojca)
} Kwas
foliowy naturalnie występuje w: zielonej sałacie, soi, bobie, zielonym grochu,
brokułach, pomidorach, jajach, produktach z pełnego ziarna, soku pomarańczowym
Dziękuję jeśli dotrwaliście do tego momentu ;)
Ciąg dalszy nastąpi...
W następnym poście napiszę o suplementacji witaminą D, o tym jak ważna jest abstynencja jeśli chcemy mieć zdrowe potomstwo i... sami się przekonacie ;) Bye
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz