środa, 7 stycznia 2015

Planuję ciążę

Planuję ciążę i co dalej?


Pewnie wiele z was zastanawia się jak należy przygotować swoje ciało do ciąży?
Czy odżywianie przed ciążą ma znaczenie dla naszego przyszłego dziecka?
Jak zmniejszyć ryzyko niepowodzenia ciąży?
Jak zwiększyć swoją płodność?

Postaram się odpowiedzieć na te pytania


Ciąża jest okresem, w którym sposób
odżywiana się kobiety jest bardzo istotny.
Ma on bowiem wpływ na przebieg ciąży,
rozwój i wzrastanie płodu, a nawet stan
dziecka po porodzie, w okresie dzieciństwa
czy też w wieku dorosłym

Przygotowania do zajścia w ciążę powinny obejmować:
}  Poznanie przebiegu cyklu miesiączkowego.
}  Zdrowy tryb życia.
}  Unormowanie masy ciała.
}  Zażywanie kwasu foliowego.
}  Unikanie zakażeń.
}  Wizyty u lekarzy specjalistów: ginekologa i stomatologa. 
}  Wykonanie podstawowych badań

Kobiety planujące macierzyństwo powinny znać zasady właściwego odżywiania się.
Szczególnie powinny zwrócić uwagę na:
}  stosunek tłuszczów jednonienasyconych do trans w diecie
}  spożycie białka, węglowodanów, nabiału
}  ilość żelaza w diecie, jak również jodu, cynku
}  dodatkowa suplementacja witamin, szczególnie kwas foliowy
}  wskaźnik masy ciała (BMI)
}  aktywność fizyczną

Badania naukowe dowodzą, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe i styl życia zwiększają ryzyko wystąpienia niepłodności z powodu zaburzeń owulacji aż do 80%.

Spożywając produkty i składniki dopasowane specjalnie do naszego organizmu możemy w znaczny sposób wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu rozrodczego.

Stan zdrowia ma znaczny wpływ na płodność, zarówno kobiety jak i mężczyzny, a tym samym może przesądzać o możliwości zajścia w ciążę.

Wszelkie zaniedbania chorobowe (np. nieleczone zęby) i nieleczone choroby przewlekłe (np. nadciśnienie, cukrzyca) mogą być przyczyną problemów z zajściem w ciążę.
Pod wpływem produktów spożywczych, w tym zwłaszcza tych zawierających konserwanty, hormony, sterydy, antybiotyki czy barwniki, w organizmie zaburzona zostaje funkcja tarczycy, podwzgórza, przysadki mózgowej, nadnerczy, jajników, ale także jąder u mężczyzn. Z tego względu na etapie planowania dzieci oboje rodzice powinni szczególnie zadbać o swoje zdrowie.

Nieprawidłowe żywienie w ciąży może być przyczyną takich powikłań jak:
}  Poronienie
}  Poród przedwczesny
}  Zaśniad groniasty
}  Niedokrwistość megaloblastyczna
}  Wady cewy nerwowej
}  Wole tarczycy
}  Kretynizm (wrodzony zespół niedoboru jodu)
}  FAS (alkoholowy zespół płodowy)

Masa ciała
}  Otyłość sprzyja częstszym powikłaniom, a przyszłe mamy czują się w ciąży bardziej ociężałe, mniej wydolne i szybko się męczą. Mają również większe trudności podczas porodu.
}  Niedowaga u kobiet także nie jest wskazana. Wiąże się z ryzykiem urodzenia dziecka z niską masą i wpływa negatywnie na jego dalszy rozwój. Dzieci niedożywione częściej zapadają na takie schorzenia, jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa czy cukrzyca.

Niektóre badania wykazują, że wskaźniki BMI matki wskazujące na niedowagę lub nadwagę, są związane ze zwiększonym ryzykiem porodów przedwczesnych oraz urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową (zbyt małą do wieku płodowego).

Kobiety, które miały przed ciążą lub w okresie ciąży nadwagę lub były otyłe
z większym prawdopodobieństwem narażone są na:
}  urodzenie dziecka o większej masie.
}  Wzrasta ponadto ryzyko makrosomii płodu,
}  Wewnątrzmacicznego obumarcia płodu
}  czy też ukończenie ciąży drogą cięcia cesarskiego



Dla kobiety ciężarnej i jej rozwijającego się dziecka niebezpieczne są zarówno ilościowe jaki i jakościowe niedobory żywieniowe.

Prawidłowa dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne.
Jednak w okresie ciąży i laktacji zmienia się zapotrzebowanie na makro i mikroelementy, których właściwa podaż przyczynia się do prawidłowego wewnątrzmacicznego rozwoju i wzrostu płodu jak i zachowania zdrowia kobiety ciężarnej. W wielu przypadkach dieta jest niewystarczająca by pokryć zapotrzebowanie na makro i mikroelementy, należy wówczas rozważyć włączenie suplementacji preparatami multiwitaminowymi


Zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego:
}  Jednym z najistotniejszych zaleceń jest suplementacja kwasu foliowego w okresie prekoncepcyjnym: zalecana dawka to 0,4 miligrama na dobę. Suplementacje należy rozpocząć min 3 miesiące przed planowanym poczęciem i kontynuować w I i II trymestrze ciąży.
}  Przed oraz w czasie ciąży zaleca się szczególnie zwiększenie ilości kwasu foliowego, ze względu na zapobieganie wadom cewy nerwowej, obejmującym między innymi bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuchlinę oponowo-rdzeniową lub przepuchlinę potyliczną mózgu

Kwas foliowy – rola:
Koenzym w:
}  Biosyntezie nukleotydów purynowych i pirymidynowych, konieczne do podziałów komórkowych
}  Desaturacja i hydroksylacja długołańcuchowych kwasów tłuszczowych w mózgu
}  Przemiany aminokwasów
}  Transfer jednowęglowych jednostek z seryny, stanowi ich główne źródło w metabolizmie
}  Konwersja homocysteiny do metioniny stanowi główne źródło metioniny dla syntezy S-adenozylometioniny, ważnego związku metylującego (wytworzenie i utrzymywanie odpowiedniej specyfikacji tkankowej)


*jak widzimy na powyższym schemacie, rozwój cewy nerwowej zachodzi w 3-4 tygodniu życia płodowego. Bardzo często kobiety nie wiedzą wtedy jeszcze, że są w ciąży. Dlatego tak ważne jest odpowiednie spożycie kwasu foliowego bądź suplementacja jeśli planujemy macierzyństwo.
Wiele osób jest przeciwne suplementom diety, jednakże wady cewy nerwowej są tak straszne, że lekarze ginekolodzy, położne i dietetycy „zabezpieczają się” i pacjentki i na wszelki wypadek doradzają suplementację kwasem foliowym, najlepiej jeszcze przed planowaną ciążą, a jeśli nie planowałaś ciąży zacznij suplementację kwasem foliowym najszybciej jak się da.


                                                                        małomózgowie

                                                                bezmózgowie



 przepuchlina oponowo-rdzeniowa


Wady wrodzone układu nerwowego
 to druga co do częstości
przyczyna zgonów
 niemowląt
z powodu wad wrodzonych
Pamiętajcie!
Dawka – 0,4mg kwasu foliowego na dobę w diecie lub suplementację
}  Zwiększenie dawki kwasu foliowego powinno być wyprzedzone na 3 miesiące przed planowaną ciążą (także u ojca)
}  Kwas foliowy naturalnie występuje w: zielonej sałacie, soi, bobie, zielonym grochu, brokułach, pomidorach, jajach, produktach z pełnego ziarna, soku pomarańczowym 

Dziękuję jeśli dotrwaliście do tego momentu ;)

Ciąg dalszy nastąpi...
W następnym poście napiszę o suplementacji witaminą D, o tym jak ważna jest abstynencja jeśli chcemy mieć zdrowe potomstwo i... sami się przekonacie ;)  Bye

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz