Ostatnio wraz ze znajomymi poruszyliśmy temat naszych
ulubionych potraw z dzieciństwa.
Nagle ocknęłam się – kto teraz podaje dziecku
takie potrawy? Ile naszych dzieci jada na śniadanie zacierki? Czy wiedzą czym
jest chleb z cukrem, kluski z twarogiem, smażony chleb maczany w jajku? Czy
ktoś z was podaje swojemu dziecku kogiel-mogiel? Ja z własnego dzieciństwa pamiętam
jeszcze tzw. Prażuchę, placki twarogowe, placki drożdżowe, lane kluski na
mleku.
Dlaczego nie podajemy teraz dzieciom takich potraw? – Najczęściej pada odpowiedź,
albo nawet boimy się do tego przyznać – bo takie potrawy kojarzą się z biedą.
Wstydzimy się takich potraw, boimy się co o nas pomyślą
sobie znajomi. Dziwi nas gdy ktoś jada coś takiego. Pamiętam jak byłam mała
strasznie dziwiło mnie jak wujek może jeść rozdrobnioną bułkę zalaną mlekiem. Uważałam,
że musi być to strasznie niedobre – nie wyglądało to tak ładnie jak moje
czekoladowe kuleczki, a on zajadał się ze smakiem, bo ta potrawa kojarzyła mu
się z dzieciństwem.
Pomyślcie: Jakie potrawy są wspomnieniem waszego dzieciństwa, co
robiła wam pysznego mama, babcia? Czy dajecie takie potrawy swoim dzieciom?
Ja dziś na śniadanie zjadłam zacierki :) – w składzie było
tylko: mleko, mąka, woda i sól. A jak długie są składy płatków śniadaniowych
wiodącego producenta Skład: Mąki
(63%): pszenna pełnoziarnista (32,2%), kukurydziana, ryżowa, cukier, kakao (5,6%), glukoza, olej palmowy, sól, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
(0,5%). Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, migdałów i
mleka.
Dla porównania obliczyłam wartość energetyczną przygotowanej
przeze mnie potrawy oraz kuleczek czekoladowych wiodącego producenta.
ZACIERKI
(Standardowa porcja 50g mąki +300ml mleka)
|
Kuleczki czekoladowe
(standardowa porcja 50g
płatków + 300g mleka)
|
|
Wartość energetyczna [KCAL]
|
325
|
(189,5+153) 342,5
|
białko
|
14,9
|
(3,65+10,2) 13,67
|
tłuszcz
|
6,8
|
(1,25+6) 7,25
|
Kw, nasycone
|
3,68
|
(0,7+3,57) 4,27
|
węglowodany
|
51,8
|
(41+14,7) 55,7
|
W tym cukry
|
0,9
|
(40g+0,6) 40,6
|
błonnik
|
1,3
|
3,45
|
SÓL
|
0,25g
|
0,49g
|
SÓD
|
93
|
50+135= 185mg
|
Porównanie:
Jak widzimy w powyższej tabelce, wartość energetyczna jest
nieznacznie większa w przypadku płatków śniadaniowych.
Zawartość białka jest
niewiele większa w przypadku zacierek.
Porcja kuleczek czekoladowych zawiera
więcej tłuszczu, w tym zdecydowanie więcej kwasów tłuszczowych nasyconych.
Obie potrawy zawierają porównywalną
zawartość węglowodanów. Jednak w przypadku płatków śniadaniowych aż 40,6g
stanowi cukier (sacharoza) a w przypadku zacierek tylko 0,9g. Błonnik
wypada lepiej w przypadku płatków śniadaniowych (32,2%mąki pełnoziarnistej).
Jeśli zaś porównany zawartość soli/sodu to
kuleczki czekoladowe zawierają jej dwa razy więcej niż zacierki.
Może więc warto wrócić do tradycyjnych potraw z naszego dzieciństwa niż napełniać portfele niemieckim producentom produktów śniadaniowych dla dzieci?
Czym grozi więc regularne spożywanie przetworzonych produktów śniadaniowych?
Zbyt duże spożycie cukru może
prowadzić do próchnicy zębów, cukrzycy typu II (która może być przyczyną uszkodzenia nerek, oczu, stopy
cukrzycowej, amputacji kończyn) , nadwagi i otyłości, zaburzeń lipidowych, a w konsekwencji udaru
mózgu lub zawału serca, a nawet zaburzeń hormonalnych i w konsekwencji
obniżonej płodności.
Zbyt duże spożywanie pokarmów
zawierających spore ilości sodu jest przyczyną zwiększenia ciśnienia krwi, co w
długotrwałym procesie prowadzić może do nadciśnienia
tętniczego. Nieleczone nadciśnienie
zagraża życiu i zdrowiu. Może doprowadzić do takich komplikacji jak
uszkodzenie serca, nerek, oczu i mózgu. Przyśpieszać rozwój miażdżycy i
zwiększać ryzyko zawału serca lub udaru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz