To jak żywimy nasze dziecko w pierwszym roku życia ma ogromne
znaczenie na całe jego życie. Dziś już wiemy, że właściwe żywienie ma ogromny
wpływ na programowanie zdrowia najmłodszych. Kluczowym etapem jest okres, w
którym dziecko rozwija się w łonie matki, a następnie pierwsze lata jego życia.
To, w jaki sposób żywią się przyszłe mamy oraz to, co później podają swoim
maluchom wpływa na ich zdrowie w dorosłym życiu.
Obecnie bardzo modnym hasłem jest programowanie żywieniowe. W
rozwoju ludzkiego organizmu występują tzw. “krytyczne okresy”, w których
istnieje możliwość programowania metabolizmu poprzez odpowiednie żywienie.
Oznacza to, że pewne elementy diety, np. białko czy dobre kwasy tłuszczowe
pochodzące z diety, programują organizm dziecka, wpływając na jego stan zdrowia
w późniejszych latach. Np. jeśli doprowadzimy do przekarmiania
niemowlęcia w jego ciele powstaną komórki tłuszczowe adipocyty – tworzą się one
głównie przez 3 pierwsze lata życia (i jedynie przy dużej nadwadze i otyłości)
jeśli takie komórki powstaną to już nidgy nei znikną, możemy je jedynie
odchudzić, opróżnić – ale one jak otwarte magazyny będą czekać na kolejne
dostawy energii. Tak oto nieodpowiedni poziom składników odżywczych może w
sposób trwały zmieniać (przeprogramowywać) metabolizm i przebieg procesów
fizjologicznych i przez to zwiększać u dziecka predyspozycję np. do otyłości w
późniejszym okresie życia.
Z badań przeprowadzonych w 2012 roku wynika, że tylko 7% mam zna
i stosuje się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt. Dlatego eksperci
zmienili i uaktualnili zalecenia żywienia niemowląt – zgodnie z najnowszą
wiedzą na ten temat.
10 przykazań mądrej mamy:
1.
Rodzic decyduje, CO dziecko je, KIEDY i JAK
jedzenie będzie podane. Niemowlę decyduje CZY posiłek zje i ILE zje. Oznacza
to, że ilość i wielkość posiłków na dobę trzeba dostosować do potrzeb
dziecka, a nie trzymać się sztywno schematu żywienia. Każde dziecko ma inny
apetyt.
3.
Jako pierwsze nowe danie podajemy warzywa lub
owoce, jednak lepiej, jeśli dziecko na początek dostanie warzywa – łatwiej
wtedy zaakceptuje ich smak. Wprowadzenie jako pierwszych owoców przyzwyczaja
dziecko do słodkiego smaku i wtedy maleństwo niechętnie weźmie do buzi mniej
słodką marchewkę.
Jeśli dziecko niechętnie je warzywa, ponawiamy
próby ich wprowadzenia, czasem aby wprowadzić nowy produkt próbę trzeba
przeprowadzić kilkakrotnie (nawet 15 razy i więcej)
4.
Całe jajko (nie samo żółtko) można
zacząć podawać dziecku nawet w 5-6 miesiącu(wraz z wprowadzeniem nowych dań do
jego diety). Jajko można dodawać np. do zupy jarzynowej lub innych dań
3-4 razy w tygodniu. Nie może to być jajo surowe (salmonella!).
5.
Mleko krowie nie
powinno być podawane dziecku w 1 roku życia. Jednak do przygotowywania
posiłków, np. budyniu, można pod koniec pierwszego roku używać mleka krowiego.
6.
Nie opóźniamy wprowadzania produktów, które
mogą potencjalnie alergizować dziecko, np. jogurtu, kefiru, twarożku,
truskawek.Niewielkie ilości tych produktów można zacząć podawać w pierwszym
roku życia dziecka. Jeśli dziecko będzie miało objawy alergii, trzeba te
produkty z diety wycofać.Nie ma jednak sensu profilaktycznie nie wprowadzać
tych produktów do diety dziecka.
7.
Ze względu na zawartość żelaza, cynku i innych
ważnych składników, zaleca się podawanie mięsa od początku rozszerzania
diety niemowlęcia.
Polecane gatunki mięsa to: drób (indyk,
gęś, kaczka, kurczak), wołowina, jagnięcina, królik.
Początkowo podajemy 10g ugotowanego mięsa, zwiększając do 20g pod koniec pierwszego roku.
8.
Ze względu na cenne kwasy tłuszczowe omega-3
ryby są ważnym składnikiem dla dziecka (ważne dla mózgu), dlatego zaczynamy je
podawać wtedy, gdy rozszerzamy dietę dziecka.
Początkowo podajemy raz w tygodniu. Jeśli
dziecko dobrze je toleruje – podajemy dwa razy w tygodniu.
Zalecane są tłuste ryby morskie: śledź,
łosoś, szprot. Nie podajemy dziecku: miecznika, rekina, makreli królewskiej,
tuńczyka, płytecznika (ryby te kumulują w swoich organizmach związki rtęci).
9.
WODA! Uczmy
dziecko zaspokajania pragnienia wodą (to ważne dla zapobiegania
otyłości).
Dla niemowląt może być to tylko woda
niskozmineralizowana, o zawartości minerałów < 500mg/l.
Woda mineralna służy do picia, nie trzeba na
jej bazie przygotowywać posiłków dla dziecka.
10.
W diecie niemowlaka soki nie służą
zaspokojeniu pragnienia!
Ilość wypijanego dziennie soku nie powinna przekraczać 150ml
(przy czym soki są liczone łącznie z owocami i zaleca się, by dziecko raczej
jadło owoce).
Podajemy soki przecierowe, tylko 100%,
bez dodatku cukru!
Nie podajemy soków między posiłkami, by
dziecko nie ograniczyło ilości zjadanych posiłków!
Według obecnych zaleceń należy unikać w diecie niemowlęcia:
- soli kuchennej – prawdopodobnie
wpływa na ryzyko występowania nadciśnienia w późniejszym wieku
- cukru – ryzyko próchnicy,
kształtowanie nieprawidłowych preferencji żywieniowych
-
W diecie dziecka nie powinny znajdować się
bardzo słone pokarmy, takie jak: pikle, solone mięsa, kostki rosołowe, zupy w
proszku.
-
Do pokarmów podawanych dziecku nie należy
dodawać cukru ani syropów owocowych na bazie cukru (także do wody i herbaty).
Podawanie niesłodzonych i niesolonych pokarmów zaleca się z
powodu:
- długofalowego wpływu na zdrowie dziecka
Miód: Nie należy wprowadzać go do diety dziecka
przed ukończeniem 12 m.ż. – może zawierać przetrwalniki Clostridium botulinum
Pamiętaj także aby:
- nie
wprowadzać kilku nowych produktów równocześnie
- nowe
produkty wprowadzać stopniowo, obserwując reakcję dziecka, zaczynać od małych
ilości, np. 3-4 łyżeczek
-
początkowo wprowadzać typowe pokarmy uzupełniające (np. kaszki ryżowe
lub zbożowe), warzywa (marchew), owoce (jabłka, gruszki, banany).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz